Turcima jamstvo za Dinu i Dioki, radnici zadovoljni

Bez autora
Aug 02 2012

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o davanju državnog jamstva turskoj tvrtki Caliskan Kömür za isplatu plaća radnicima Diokija i Dine. Ta tvrtka stoji iza švicarske tvrtke United Energy Commodities. Caliskan Kömür morat će osigurati 5 milijuna eura za isplatu plaća koju jamči država i još 15 milijuna eura za nabavu sirovine tako da se može pokrenuti proizvodnja u Dini već od 1. rujna, a najkasnije do 1. listopada. Novi vlasnik preuzima na sebe sav dug prema ostalim vjerovnicima društva Dina Petrokemija u vrijednosti 61,22 milijuna eura. S druge strane HEP će riješiti dug prema Hypo grupi kupnjom zemljišta za izgradnju LNG terminala koji iznosi 23,5 milijuna eura. Riječ je o provjerenom i ozbiljnom investitoru.

Turcima jamstvo za Dinu i Dioki, radnici zadovoljniVlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o davanju državnog jamstva turskoj tvrtki Caliskan Kömür za isplatu plaća radnicima Diokija i Dine.

Ministar financija Slavko Linić izvijestio je da ta tvrtka stoji iza švicarske tvrtke United Energy Commodities.

Caliskan Kömür morat će osigurati 5 milijuna eura za isplatu plaća koju jamči država i još 15 milijuna eura za nabavu sirovine tako da se može pokrenuti proizvodnja u Dini već od 1. rujna, a najkasnije do 1. listopada.

Novi vlasnik preuzima na sebe sav dug prema ostalim vjerovnicima društva Dina Petrokemija u vrijednosti 61,22 milijuna eura. S druge strane HEP će riješiti dug prema Hypo grupi kupnjom zemljišta za izgradnju LNG terminala koji iznosi 23,5 milijuna eura. Linić kaže da je riječ o provjerenom i ozbiljnom investitoru.

Hvala Bogu da se to dogodilo i da ćemo dobiti plaće, izjavio je povjerenik Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske u Diokiju Josip Pavelić. Očekuje da će plaće biti isplaćene u sljedećih nekoliko dana.

Predsjednik Nadzornog odbora Diokija Zdravko Rumenović, predstavnik radnika u NO-u i jedan od organizatora nedavnih prosvjeda, kaže da je riječ o plaćama za ožujak, travanj, svibanj i lipanj te polovici plaće za veljaču, a u Dina Petrokemiji tome treba pribrojiti još dvije plaće.

Potpredsjednik Sindikata radnika Dina Petrokemije Predrag Mihaljević kaže da je potez Vlade očekivan te kako dokazuje da Dina ima perspektivu i da bi stečaj bio veoma štetno rješenje. Prema njegovim spoznajama, transakcija koja će omogućiti isplatu plaća već je počela.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik